Smaczny schab karkowy szpikowany czosnkiem: przepis na pieczeń idealną

Smaczny schab karkowy szpikowany czosnkiem: przepis na pieczeń idealną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczona karkówka zawsze cieszy się powodzeniem podczas rodzinnego obiadu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczony schab karkowy szpikowany czosnkiem to pieczeń idealna na rodzinny obiad. Prosta w przygotowaniu pieczona karkówka, wygląda doskonale i smakuje wybornie. 

Składniki

  • 1,5 kg wieprzowego schabu karkowego

  • 9 ząbków czosnku obranych

  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 główka czosnku w całości

  • 1 łyżeczka rozmarynu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab nakłuć w 9 miejscach, nakłucia powinny być do połowy grubości schabu, w nakłucia włożyć po 1 ząbku czosnku.

  • Cukier trzcinowy wymieszać z pozostałymi przyprawami. Mieszanką przypraw natrzeć schab. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

  • Schab ułożyć na blasze lub w naczyniu do pieczenia, wyścielonym pergaminem. Obok położyć główkę czosnku przeciętą w poziomie na pół. Posypać rozmarynem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec powoli przez 3 godziny.

  • Po wyjęciu z piekarnika, gorący schab okryć folią aluminiową i odstawić na 20 minut, aby powstrzymać uwalnianie soków.

  • Kroić na plastry, podawać z pieczoną brukselką.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4