Miodowe skrzydełka, które uzależniają. Soczyste, klejące i obłędnie aromatyczne!

2025-12-08 10:43

Miodowe skrzydełka to przekąska, która znika szybciej, niż zdążysz je podać. Złociste, klejące i cudownie aromatyczne – sprawdzają się zarówno jako pomysł na prosty obiad, jak i hit każdej domówki. Ich sekret tkwi w słodko-wytrawnej marynacie z miodu, sosu sojowego i korzennych przypraw, która sprawia, że skrzydełka stają się miękkie, soczyste i wprost uzależniające. Ten przepis to pewniak – pokochają je wszyscy, bez wyjątku!

Skrzydełka z kurczaka pieczone w miodzie: przepis na lepkie i soczyste skrzydełka

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Lepkie skrzydełka palce lizać!
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zalety pieczonych skrzydełek

  • Zdrowsza alternatywa – pieczone skrzydełka są mniej kaloryczne i zdrowsze od tych smażonych, ponieważ przygotowywane są bez dużej ilości tłuszczu.
  • Pełnia smaku – dzięki pieczeniu składniki marynaty wnikają w mięso, nadając mu wyjątkową soczystość i aromat.
  • Łatwość przygotowania – pieczone skrzydełka praktycznie robią się same. Wystarczy przygotować marynatę, zamarynować mięso i wstawić je do piekarnika.
  • Uniwersalność – idealne zarówno na codzienny obiad, jak i na imprezową przekąskę. Pasują do różnych dodatków i sosów.
  • Chrupiąca skórka – w piekarniku skrzydełka zyskują apetyczną, złocistą skórkę, która kusi już samym wyglądem.
  • Dowolność smaków – można je doprawić na słodko, pikantnie lub orientalnie, dzięki czemu nigdy się nie nudzą.

Pieczone skrzydełka to prostota, smak i wygoda w jednym!

Galeria: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

SKŁADNIKI

  • 1,5 skrzydełek z kurczaka
  • 8 ząbków czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
  • 4 łyżki miodu pszczelego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 duży woreczek  lub odpowiednio długi rękaw foliowy do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka przeciąć na trzy części. Ostatnią, najmniejszą część skrzydełka odłożyć. Nie ma nich zbyt wiele mięsa, natomiast świetnie nadają się na bulion. Końcówki przełożyć do czystego woreczka foliowego i zamrozić. 
  • Czosnek drobno posiekać, wymieszać z sosem sojowym, miodem i pozostałymi przyprawami. Nie ma potrzeby solić, ponieważ zarówno sos sojowy, jaki przyprawa do zup w płynie są już wystarczająco słone. 
  • Pocięte skrzydełka wrzucić do woreczka do pieczenia, wlać marynatę miodową, zamknąć szczelnie i wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki lub na dłużej, jeśli nie ma pośpiechu.
  • Można je zamarynować rano, a dopiec po powrocie z pracy lub zlecić to zadanie partnerowi, partnerce lub starszemu dziecku. 
  • Skrzydełka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 55-60 minut, na 15 minut przed końcem przeciąć woreczek, aby się zrumieniły. 
  • Podawać z keczupem lub sosem BBQ oraz pieczonymi ziemniakami
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...