Przepyszne nóżki kurczaka pieczone w kefirze

Przepyszne nóżki kurczaka pieczone w kefirze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz - nóżki kurczaka pieczone w kefirze

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczyste nóżki kurczaka to twoje marzenie. Wypróbuj ten prosty patent na soczyste nóżki kurczaka z chrupiącą skórką. Mięso kurczaka marynowane kefirze, dzięki zawartym w mleku enzymom staje się bardziej kruche i soczyste. Po prostu wyborne!

Składniki

  • 4 nóżki kurczaka

  • przyprawa do kurczaka

  • sól

  • 1 l kefiru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nogi kurczaka podzielić na udko i podudzie.

  • Posolić, przyprawić, ułożyć w naczyniu do pieczenia i zalać kefirem.

  • Odstawić na 2 godziny do lodówki. Jeszcze lepiej, gdy się marynują 12 godzin.

  • Po zamarynowaniu wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut lub w temperaturze 160°C piec przez 1,5 godziny.

  • Podawać z zieloną sałatą.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3