Piersi kurczaka po hawajsku: przepis na pieczony filet drobiowy z ananasem i keczupem

Piersi kurczaka po hawajsku: przepis na pieczony filet drobiowy z ananasem i keczupem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piersi kurczaka pieczone w słodko-kwaśnej marynacie są soczyste

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Piersi kurczaka po hawajsku to łatwy przepis na pieczony filet drobiowy w pysznym ananasowym sosie. Przygotowanie filetu drobiowego zapieczonego pod słodko-kwaśnym sosem jest dziecinnie proste. 

Składniki

  • 4 piersi kurczaka, czyli 2 podwójne piersi

  • 1 puszka krojonego ananasa w syropie

  • 100 ml keczupu

  • 3 łyżki brązowego cukru

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 pęczka szczypiorku do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do rondelka dodać ananasa razem z syropem, keczup, cukier, sos sojowy, mąkę kukurydzianą i sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 2-4 minuty, często mieszając.

  • Piersi kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Polać ananasowym sosem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut. 

  • Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem. Doskonałym dodatkiem będzie gotowany ryż. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6