Pieczeń cielęca po litewsku: cielęcina na rodzinny obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pieczeń cielęca na odświętny obiad w rodzinnym gronie to świetny pomysł. Cielęcina to chude i kruche mięso o łagodnym smaku, doskonałe dla dużych i małych domowników. Doskonała pieczeń cielęca potrzebuje czasu, ale to jedyny warunek udanego obiadu. Wypróbuj przepis na cielęcinę pieczoną po litewsku i ciesz się pieczenią nad pieczeniami według tradycyjnego przepisu.
Cielęcina to delikatne mięso od niedojrzałych płciowo krów. Mięso cielęce jest umiarkowanie tłuste. Żeby nie wyschło w trakcie pieczenia, należy go obłożyć cienkimi plastrami słoniny, boczku lub bekonu i obwiązać sznurkiem.
SKŁADNIKI
- Na pieczeń cielęcą:
- 1,5 kg zadniej cielęciny bez kości lub łopatki cielęcej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 pasternak
- 1 duża cebula
- pół średniego selera
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 100 g słoniny lub boczku lub bekonu
- sól
- 100 g masła
- Na sos:
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki pszenne lub innej bezglutenowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i umyte warzywa, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z musztardą i tak przygotowaną masą natrzeć mocno cielęcinę. Mięso umieścić w kamiennym lub stalowym garnku, przycisnąć obciążonym talerzykiem i umieścić w lodówce na 2 doby.
- Przed pieczeniem cielęcinę oczyścić z błonek, osuszyć, obłożyć słoniną pokrojoną w cienkie, wręcz przezroczyste plasterki i obwiązać bawełnianym sznurkiem.
- Pieczeń ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie i wstawić go piekarnika rozgrzanego do 220°C. Po kwadransie zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec przez półtorej godziny, często polewając stopionym masłem i wytworzonym w czasie marynowania sosem.
- Gotową pieczeń wyjąć, szczelnie obłożyć folią aluminiową i pozostawić na 20 minut, aby odpoczęła.
- Około 1 szklankę sosu z brytfanny przecedzić do rondelka, dodać 1 szklankę śmietany rozmieszaną z 1 łyżeczką mąki i zagotować.
- Z mięsa zdjąć sznurek, pieczeń pokroić w plastry i podawać z sosem, ziemniakami z wody i sałatą.