Perfekcyjny kurczak pieczony w całości z warzywami

Perfekcyjny kurczak pieczony w całości z warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysty kurczak i doskonały aromat

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak pieczony w całości z warzywami to pyszny pomysł. Jeśli jeszcze do środka kurczaka włożycie trochę warzyw i kawałek jabłka, nie tylko po upieczeniu zachowa soczystość, ale będzie też wybornie smakował. Jak upiec perfekcyjnego kurczaka? To proste z naszym przepisem krok po kroku. 

Składniki

  • kurczak

  • 4 łyżki oliwy

  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach

  • 1 łyżeczka różowego pieprzu w ziarnach

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 1 jabłko 

  • 1 główka czosnku

  • 100 g pieczarek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka myjemy i osuszamy. 

  • Marchew obrać i pokroić na duże kawałki, cebulę obrać i pokroić na ósemki. Jabłka nie obierać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na ósemki. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół. 

  • Oliwę zmiksować z liśćmi bazylii, mielonym pieprzem i solą. Tak przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka wewnątrz i na zewnątrz.

  • Do wnętrza kurczaka włożyć ząbki czosnku z jednej połowy główki, 1-3 kawałki marchewki i 2 kawałki jabłka. Związać nóżki razem z kuperkiem.

  • Na dno brytfanny wyłożyć resztę warzyw, pieczarki oraz połowę główki czosnku, polać pozostałą marynatą i wymieszać. Na warzywach ułożyć kurczaka.

  • Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny. 

  • Podawać razem z warzywami na których kurczak się piekł. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1