Obłędnie pyszny pieczony schab marynowany w coca-coli

Obłędnie pyszny pieczony schab marynowany w coca-coli

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta pieczeń dzięki jednemu sprytnemu trikowi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczony schab marynowany w coca-coli to pyszna i soczysta pieczeń. Danie idealne na rodzinny obiad. Ten łatwy przepis wymaga jedynie zamarynowania mięsa na dobę w coca-coli i przyprawach. Wypróbuj go jeszcze dzisiaj lub zaplanuj takie pieczyste na najbliższy weekend!

Składniki

  • 1,5-1,8 kg wieprzowego schabu środkowego

  • 1/4 szklanki sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie

  • 1 szklanka coca-coli lub innego napoju tego typu

  • 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

  • 3 łyżki oleju roślinnego

  • 1/3 szklanki ostrego keczupu

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 2 łyżki octu winnego

  • 1 łyżeczka startego imbiru lub 2 łyżeczki suszonego

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.

  • Pozostałe składniki zmiksować.

  • Schab przełożyć do torby z suwakiem lub ułożyć w zamykanym naczyniu.

  • Schab zalać marynatą, zamknąć i włożyć do lodówki na 24 godziny. W czasie marynowanie 2-4 razy schab odwrócić.

  • Po zamarynowaniu schab wyjąć z marynaty. Marynatę zachować.

  • Schab ułożyć na blasze lub w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec powoli przez 3 godziny.

  • Po pierwszych 30 minutach pieczenia, za pomocą pędzla pokryć go zachowaną marynatą. Czynność powtarzać co 30 minut.

  • Po upieczeniu, gorący schab wyjąć z piekarnika, okryć folią aluminiową i pozostawić na 15 minut, aby zatrzymać soli wewnątrz mięsa.

  • Kroić na plastry i podawać z pieczonymi warzywami.

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8