Nóżki kurczaka z ziemniakami pieczone po wiejsku

Nóżki kurczaka z ziemniakami pieczone po wiejsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pałki kurczaka wyglądają smakowicie jeszcze przed włożeniem do piekarnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nóżki kurczaka z ziemniakami pieczone po wiejsku to sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Tak przygotowane pałki kurczaka mają wiele zalet. Są tanie. Wszystko robi się w jednym naczyniu. Są pożywne. I najważniejsze - są przepyszne!

Składniki

  • 800-1000 g pałek z kurczaka

  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na ósemki

  • 1 cebula średniej wielkości, drobno posiekana

  • 1 marchew, starta na tarce

  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do naczynia żaroodpornego włożyć pałki kurczaka, posypać przyprawą do drobiu i wymieszać.

  • Na wierzch wyłożyć drobno posiekaną cebulę. Na niej startą marchew. Na to pokrojone ziemniaki. Posolić i popieprzyć do smaku.

  • Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 60 minut.

  • Po upływie 1 godziny, zdjąć folię, wymieszać zawartość naczynia i piec jeszcze 20 minut lub do chwili gdy mięso i ziemniaki się przyrumienią.

  • Podawać od razu, posypane natką pietruszki


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8