Kurczak pieczony na soli: najprostszy przepis na kurczaka pieczonego

Kurczak pieczony na soli: najprostszy przepis na kurczaka pieczonego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak pieczony na soli  jest  soczysty i ma chrupiącą, rumianą skórkę

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kurczak pieczony na soli  jest  delikatny i soczysty. Przepis na pieczonego w ten sposób kurczaka jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy  kuchenny laik. A efekt - pycha!

Składniki

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg

  • 1 kg soli

  • ulubione przyprawy: papryka, pieprz, majeranek,

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami w środku i na zewnątrz.

  • Piekarnik nagrzać do 180ºC.

  • Na blachę wysypać kilogram soli i położyć na niej kurczaka.

  • Piec ok. 1,5 godziny, w połowie pieczenia kurczaka obrócić.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 4,3