Pieczeń warzywna na zimno: przepis nie tylko na Wielkanoc

2021-03-29
Pieczeń warzywna na zimno: przepis nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Pieczeń z warzyw jest  doskonałym dodatkiem do kanapek, świetnie smakuje z chrzanem, majonezem czy ćwikłą oraz piklami.
łatwy
30 min
4

Pieczeń warzywna na zimno najlepiej smakuje podawana z dodatkiem pysznych sosów, kiszonych czy konserwowych warzyw, świeżego pieczywa. Idealne danie nie tylko dla wegetarian - z powodzeniem zastąpi dzieżki pasztet czy mięsny klops.

SKŁADNIKI

  • Pieczeń warzywna:
  • kromka chleba razowego pokrojonego w kostkę,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka oliwy,
  • 1 jajko,
  • marchewka pokrojona w plasterki,
  • pietruszka pokrojona w plasterki,
  • pół selera pokrojonego w drobną kostkę,
  • zielona papryka pokrojona w drobną kostkę,
  • brokuły pokrojone w drobną kostkę,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • posiekany ząbek czosnku,
  • przyprawy: tymianek, oregano, imbir, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. Wysmaruj tłuszczem brytfannę.
  • Chleb włóż do miseczki i zalej mlekiem. Odstaw.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, włóż marchew, pietruszkę, seler, zieloną paprykę, brokuły i czosnek, dopraw. Duś na małym ogniu pod przykryciem 6-8 minut.
  • Warzywa przełóż do miski, dodaj chleb i zmiksuj na purée, wymieszaj z jajkiem, dopraw.
  • Masę przełóż do brytfanny. Wstaw do piekarnika na godzinę. Ostudź, wstaw do lodówki na godzinę.