Pieczeń rzymska z jajkiem w sosie chrzanowym [WIDEO]

Pieczeń rzymska z jajkiem w sosie chrzanowym [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczeń rzymska z jajkiem to świetny pomysł na danie główne lub domową wędlinę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj przepis na pieczeń rzymską z jajkiem z mielonej wołowiny  polaną sosem chrzanowym. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Tak przyrządzona pieczeń rzymska będzie idealnym daniem na stół wielkanocny. 

Polecamy również: Pasztet klasyczny z mieszanych mięs   Pasztet polski   Pasztet domowy  oraz Belgijski pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi

Składniki

  • 1,5 kg mielonej chudej wołowiny

  • 2 jajka surowe

  • 3 jajka na twardo

  • Cebula

  • Sól

  • Pieprz czarny

  • Oliwa z oliwek

  • 3 szczypty mąki

  • Odtłuszczony serek homogenizowany

  • Chrzan

Przygotowanie krok po kroku:

  • 2 surowe jaja rozbić i dodać do mielonego mięsa wołowego. Dokładnie wymieszać.

  • Cebulę zetrzeć na tarce, dodać do niej biały serek homogenizowany, przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki starannie wymieszać ze zmielonym mięsem.

  • Formę do keksu ze szkła żaroodpornego posmarować odrobiną oliwy i posypać mąką. Do tak przygotowanej formy wyłożyć połowę masy mięsa mielonego.

  • Jaja ugotowane na twardo pokroić w plasterki i ułożyć wzdłuż na mięsie mielonym, jeden przy drugim. Całość przykryć pozostałą masą mięsa. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec około 1 godziny.

  • W trakcie pieczenia przygotować sos chrzanowy, miksując serek homogenizowany z łyżeczką tartego chrzanu, solą i pieprzem tak długo, aż mieszanka stanie się puszysta.

  • Pieczeń można podawać zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.

Ocena: 0