Pasztet mieszany z suszonymi pomidorami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pasztety tradycyjnie piecze się na święta. Dziś lubiany przez nas wszystkich pasztet mieszany, ale z nietypowym dodatkiem, bo z suszonymi pomidorami. Wygląda bardzo ciekawie i tak też smakuje. Warto wypróbować ten przepis.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi śliwkami, Pasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.
Ewa Wachowicz: moja Wielkanoc [VIDEO]
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 3 gęsie piersi
- 1 kg łopatki wołowej
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 50 dag boczku
- 5 jaj
- 3 cebule
- 5 płatów pomidorów suszonych w oliwie
- 2-3 czerstwe kajzerki
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- 10 dag klarowanego masła
- 4 plastry słoniny
- 1 łyżka pieprzu zielonego lub czerwonego
- gałka muszkatołowa
- imbir
- papryka w proszku
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umieść w garnku gęsie piersi, pokrojoną wołowinę i boczek. Dodaj przyprawy i podlej 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Zalej kajzerki wodą. Ugotowane mięso wyjmij i odsącz. Zmiel je dwa razy.
- Włóż na chwilę wątróbkę do gorącego wywaru. Zeszklij na maśle cebulę. Odciśniętą bułkę, odcedzoną wątróbkę i podsmażoną cebulę zmiel razem. Połącz ze sobą dwie masy. Mieszając, dodawaj roztrzepane jajka i pieprz oraz masę przypraw: gałkę muszkatołową, paprykę, imbir i sól. (Jak przyprawić mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)
- Wyłóż 1/3 masy do keksówki wyścielonej folią aluminiową. Następnie ułóż warstwę z połowy suszonych pomidorów. Przykryj je kolejną częścią masy mięsnej i ponownie połóż warstwę pomidorów.
- Na sam wierzch wyłóż pozostałe mięso i przykryj słoniną pokrojoną w paski. Piecz 45-60 minut w temp 200 stopni. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)