Imprezowa pasta serowa w kształcie szyszki sosnowej

Imprezowa pasta serowa w kształcie szyszki sosnowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pasta serowa z krakersami zawsze cieszy się powodzeniem na wszelkich imprezach domowych. Ale podana w kształcie szyszki sosnowej zyska uznanie twoich gości. Idealny pomysł na wszelkie zimowe okazje by ugościć bliskich i przyjaciół. 

Składniki

  • 500 g twarożku śmietankowego

  • 100 ml majonezu

  • 5 pasków boczku usmażonych na chrupko i pokruszonych

  • 2 łyżki pokrojonej drobno zielonej cebuli, razem ze szczypiorem

  • 1 łyżka koperku, drobno posiekanego

  • 0,25 łyżeczki pieprzu

  • 1,25 szklanki całych migdałów

  • 3-5 świeżych łodyg kopru do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • Rozłóż migdały na blasze do pieczenia i piecz przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskają złoty kolor. Ostudź.

  • Połącz kremowy twarożek i majonez, najlepiej mieszając w robocie kuchennym lub blenderze.

  • Dodaj pokruszony boczek, zieloną cebulkę, koperek i pieprz.

  • Włóż na noc do lodówki.

  • Na talerzu uformuj z masy serowej dwa kopczyki o wrzecionowatym kształcie.

  • Zaczynając od wąskiego końca, umieść migdały w serze pod niewielkim kątem, tworząc rzędy. W ten sposób powstaną serowe szyszki.

  • Udekoruj serowe szyszki gałązkami kopru, aby przypominały igły sosny. Podawaj z krakersami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4