Pascha wielkanocna: przepis Magdy Gessler
2023-03-24
13:59
Pascha to tradycyjny deser przygotowywany na Wielkanoc. Przepis na paschę Magdy Gessler jest bardzo łatwy, szybki i smaczny. Restauratorka zdradziła, jak zrobić pyszną paschę wielkanocną.
i
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dobrej jakości składniki to podstawa!
Podstawą dobrej paschy są dobrej jakości składniki, zwłaszcza świeży biały ser. Warto wiedzieć, jaki twaróg wybrać. Warto zmielić go samodzielnie, a gotowego twarogu z wiaderka używać w ostateczności. Orzechy włoskie muszą być dobrej jakości i właściwie przechowywane - zjełczałe zepsują smak deseru. Pascha z przepisu Gessler uda nam się, jeśli będziemy trzymać się tych zasad i przepisu.
SKŁADNIKI
- 1 kg białego sera
- 100 g orzechów włoskich
- 250 g rodzynek
- herbata z rumem (do gotowania rodzynek)
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru z wanilią
- 10 żółtek
- skórka z cytryny
- skórka pomarańczowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser należy zmielić trzy razy. Rodzynki ugotować w herbacie z rumem i posiekać orzechy.
- Następnie dodać te składniki wraz ze skórką pomarańczową i cytrynową do sera.
- Cukier puder z wanilią utrzeć z żółtkami i masłem.
- Delikatnie dodać ser z bakaliami, wymieszać i wyłożyć na lnianą serwetę. Zawinąć, przycisnąć i odsączyć.
- Schłodzić w lodówce i podawać następnego dnia.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe