Pascha wielkanocna: przepis Magdy Gessler

2023-03-24 13:59

Pascha to tradycyjny deser przygotowywany na Wielkanoc. Przepis na paschę Magdy Gessler jest bardzo łatwy, szybki i smaczny. Restauratorka zdradziła, jak zrobić pyszną paschę wielkanocną.

przepis-na-pasche-wedlug-magdy-gessler.jpg

i

Autor: Archiwum serwisu Pascha to tradycyjny deser wielkanocny
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dobrej jakości składniki to podstawa!

Podstawą dobrej paschy są dobrej jakości składniki, zwłaszcza świeży biały ser. Warto wiedzieć, jaki twaróg wybrać. Warto zmielić go samodzielnie, a gotowego twarogu z wiaderka używać w ostateczności. Orzechy włoskie muszą być dobrej jakości i właściwie przechowywane - zjełczałe zepsują smak deseru. Pascha z przepisu Gessler uda nam się, jeśli będziemy trzymać się tych zasad i przepisu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg białego sera
  • 100 g orzechów włoskich
  • 250 g rodzynek
  • herbata z rumem (do gotowania rodzynek)
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru z wanilią
  • 10 żółtek
  • skórka z cytryny
  • skórka pomarańczowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser należy zmielić trzy razy. Rodzynki ugotować w herbacie z rumem i posiekać orzechy.
  • Następnie dodać te składniki wraz ze skórką pomarańczową i cytrynową do sera.
  • Cukier puder z wanilią utrzeć z żółtkami i masłem.
  • Delikatnie dodać ser z bakaliami, wymieszać i wyłożyć na lnianą serwetę. Zawinąć, przycisnąć i odsączyć.
  • Schłodzić w lodówce i podawać następnego dnia.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Edyta Folwarska
więcej...