Tylko 5 składników i zero pieczenia. Maltański Christmas Log zachwyca prostotą

2025-12-14 14:32

Na święta zainspiruj się tym prostym sposobem na słodkość bez pieczenia. Maltański świąteczny blok czekoladowy to prosty deser, który przygotujemy bez piekarnika, ale za ro z mnóstwem smaku. To tradycyjne ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale również jest łatwe w przygotowaniu. W tym roku postaw je na własnym stole!

Tylko 5 składników i zero pieczenia. Maltański Christmas Log zachwyca prostotą

i

Autor: Julia-bogdanova/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Maltański świąteczny blok czekoladowy to tradycyjne ciasto, którego nie trzeba piec. Pojawia się ono niemal w każdym domu na Malcie w okresie świątecznym. Choć z zewnątrz może przypominać francuski przysmak bûche de Noël, to w przeciwieństwie do niego nie jest to rolada biszkoptowa, a raczej coś bardziej przypominającego włoskie czekoladowe salami.

Maltański blok czekoladowy - składniki

Fakt, że tego ciasta nie trzeba piec jest niezwykle pomocny podczas świątecznych przygotowań. Znacząco ułatwia i usprawnia cały proces, dzięki czemu nie zabiera nam czasu. Jeśli chodzi o składniki, to ciasto głównie składa się z herbatników, mleka skondensowanego i dodatków - a tu już możemy poszaleć.

Zaskocz gości tym smakiem. Wystarczy kilka chwil

Wybierz ulubione orzechy np. laskowe, włoskie czy migdały,  ulubione owoce jak: kandyzowane wiśnie, suszone owoce czy daktyle no i nie zapominajmy o ulubionych aromatach.

To ciasto jest nie tylko proste do przygotowania, ale również przepyszne. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by móc rozkoszować się tym aromatycznym deserem. Zaskocz rodzinę w te święta i ozdób swój stół maltańskim świątecznym blokiem czekoladowym.

SKŁADNIKI

  • Podstawa:
  • 400 g herbatników
  • 150 g posiekanych orzechów
  • 150 g suszonych owoców
  • 75 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej/cytrynowej
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 łyżki likieru (można pominąć)
  • Polewa:
  • 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki rozgniatamy an drobne kawałki.
  • Dodajemy orzechy, owoce i skórkę kandyzowaną.
  • Wlewamy likier i mleko skondensowane.
  • Wszystko dokładnie mieszamy, aż masa będzie lepka i plastyczna.
    • Jeśli za sucha - dodaj więcej mleka skondensowanego
    • Jeśli za mokra - dodaj więcej herbatników.
  • Nasze ciasto przekładamy na folię spożywczą.
  • Formujemy podłużny, gruby wałek.
  • Ciasto zawijamy w folię i schładzamy przynajmniej 2 godziny.
  • Czekoladę z masłem i kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Lekko przestudzamy.
  • Oblewamy nasze ciasto polewą i rozprowadzamy widelcem, tworząc coś na podobieństwo kory drzewa.
  • Odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...