Tylko 5 składników i zero pieczenia. Maltański Christmas Log zachwyca prostotą
Na święta zainspiruj się tym prostym sposobem na słodkość bez pieczenia. Maltański świąteczny blok czekoladowy to prosty deser, który przygotujemy bez piekarnika, ale za ro z mnóstwem smaku. To tradycyjne ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale również jest łatwe w przygotowaniu. W tym roku postaw je na własnym stole!
i
Dieta wegetariańska
Maltański świąteczny blok czekoladowy to tradycyjne ciasto, którego nie trzeba piec. Pojawia się ono niemal w każdym domu na Malcie w okresie świątecznym. Choć z zewnątrz może przypominać francuski przysmak bûche de Noël, to w przeciwieństwie do niego nie jest to rolada biszkoptowa, a raczej coś bardziej przypominającego włoskie czekoladowe salami.
Maltański blok czekoladowy - składniki
Fakt, że tego ciasta nie trzeba piec jest niezwykle pomocny podczas świątecznych przygotowań. Znacząco ułatwia i usprawnia cały proces, dzięki czemu nie zabiera nam czasu. Jeśli chodzi o składniki, to ciasto głównie składa się z herbatników, mleka skondensowanego i dodatków - a tu już możemy poszaleć.
Zaskocz gości tym smakiem. Wystarczy kilka chwil
Wybierz ulubione orzechy np. laskowe, włoskie czy migdały, ulubione owoce jak: kandyzowane wiśnie, suszone owoce czy daktyle no i nie zapominajmy o ulubionych aromatach.
To ciasto jest nie tylko proste do przygotowania, ale również przepyszne. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by móc rozkoszować się tym aromatycznym deserem. Zaskocz rodzinę w te święta i ozdób swój stół maltańskim świątecznym blokiem czekoladowym.
SKŁADNIKI
- Podstawa:
- 400 g herbatników
- 150 g posiekanych orzechów
- 150 g suszonych owoców
- 75 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej/cytrynowej
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 3 łyżki likieru (można pominąć)
- Polewa:
- 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 50 g masła
- 1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki rozgniatamy an drobne kawałki.
- Dodajemy orzechy, owoce i skórkę kandyzowaną.
- Wlewamy likier i mleko skondensowane.
- Wszystko dokładnie mieszamy, aż masa będzie lepka i plastyczna.
- Jeśli za sucha - dodaj więcej mleka skondensowanego
- Jeśli za mokra - dodaj więcej herbatników.
- Nasze ciasto przekładamy na folię spożywczą.
- Formujemy podłużny, gruby wałek.
- Ciasto zawijamy w folię i schładzamy przynajmniej 2 godziny.
- Czekoladę z masłem i kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Lekko przestudzamy.
- Oblewamy nasze ciasto polewą i rozprowadzamy widelcem, tworząc coś na podobieństwo kory drzewa.
- Odstawiamy do zastygnięcia.