Czekoladowe salami: przepis na włoski deser z czekolady i herbatników
2021-12-15

łatwy
30 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czekoladowe salami to rodzaj włoskiego bloku czakoladowego z herbatnikami i orzechami. Takie słodkie salami jest przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Oprószone cukrem pudrem całkiem udanie imituje salami pokryte pleśnią. W smaku jest bajeczne. Idealne na prezent wigilijny dla czekoladożerców. Po prostu doskonały przysmak na Boże Narodzenie!
SKŁADNIKI
- 180 g herbatników
- ¾ szklanki (70-80 g) prażonych orzechów laskowych (lub Twoich ulubionych orzechów), grubo posiekanych
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 6 łyżek (90 ml) mleka 3,2%
- 1-2 łyżki alkoholu (Kahlua, Amaretto, brandy, rum), opcjonalnie
- cukier puder do panierowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umieść herbatniki w dużej torebce i zmiażdż je za pomocą wałka do ciasta, aż uzyskasz mniejsze i grubsze okruchy. Przełóż okruchy do dużej miski i dodaj orzechy.
- W średniej misce umieścić czekoladę i masło. Podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, aż się rozpuści i będzie gładkie.
- Do czekolady dodaj mleko i alkohol, ewentualnie, i wymieszaj. Dodaj mieszankę czekoladową do pokruszonych ciasteczek i mieszaj, aż się połączą.
- Rozłóż miksturę na pergaminie lub folii i uformuj z niej walec za pomocą szpatułki lub łyżki. Zwiń papier i zawiń go jak cukierek. Mocno zaciśnij końcowki cukierka, skręcając je. Wstaw do lodówki na kilka godzin do stwardnienia.
- Po schłodzeniu laskę czekoladwogo salami rozwiń z papieru, posyp cukrem pudrem ze wszystkich stron. Potem usuń nadmiar cukru za pomocą pędzla – lub palcami, jeśli nie masz nic przeciwko brudzeniu rąk. Pokrój na kawałki i podawaj.
- Przechowuj w lodówce lub zamrażarce. Pamietaj, że zamrożone salami czekoladowe należy wyjąć wcześnie i pozostawić na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej przed pokrojeniem lub podaniem.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę