Czekoladowe salami: przepis na włoski deser z czekolady i herbatników

Czekoladowe salami: przepis na włoski deser z czekolady i herbatników
Autor: com, Shutterstock Czekoladowe salami: przepis na włoski deser z czekolady i herbatników
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Czekoladowe salami to rodzaj włoskiego bloku czakoladowego z herbatnikami i orzechami. Takie słodkie salami jest przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Oprószone cukrem pudrem całkiem udanie imituje salami pokryte pleśnią. W smaku jest bajeczne. Idealne na prezent wigilijny dla czekoladożerców. Po prostu doskonały przysmak na Boże Narodzenie! 

SKŁADNIKI

  • 180 g herbatników 
  • ¾ szklanki (70-80 g) prażonych orzechów laskowych (lub Twoich ulubionych orzechów), grubo posiekanych
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 6 łyżek (90 ml) mleka 3,2%
  • 1-2 łyżki alkoholu (Kahlua, Amaretto, brandy, rum), opcjonalnie
  • cukier puder do panierowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umieść herbatniki w dużej torebce i zmiażdż je za pomocą wałka do ciasta, aż uzyskasz mniejsze i grubsze okruchy. Przełóż okruchy do dużej miski i dodaj orzechy.
  • W średniej misce umieścić czekoladę i masło. Podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, aż się rozpuści i będzie gładkie.
  • Do czekolady dodaj mleko i alkohol, ewentualnie, i wymieszaj. Dodaj mieszankę czekoladową do pokruszonych ciasteczek i mieszaj, aż się połączą.
  • Rozłóż miksturę na pergaminie lub folii i uformuj z niej walec za pomocą szpatułki lub łyżki. Zwiń papier i zawiń go jak cukierek. Mocno zaciśnij końcowki cukierka, skręcając je. Wstaw do lodówki na kilka godzin do stwardnienia.
  • Po schłodzeniu laskę czekoladwogo salami rozwiń z papieru, posyp cukrem pudrem ze wszystkich stron. Potem usuń nadmiar cukru za pomocą pędzla – lub palcami, jeśli nie masz nic przeciwko brudzeniu rąk. Pokrój na kawałki i podawaj.
  • Przechowuj w lodówce lub zamrażarce. Pamietaj, że zamrożone salami czekoladowe należy wyjąć wcześnie i pozostawić na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej przed pokrojeniem lub podaniem.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Zobacz GALERIĘ: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej