Uszka: przepis na Wigilię

Uszka: przepis na Wigilię

Autor Zdjęcia: Archiwum Murator

Uszka kombinowane dodajemy do barszczu bez dodatków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kolacja wigilijna rządzi się swoimi prawami. Jednak nie we wszystkich domach są te same dania wigilijne. Uszka kombinowane są dość pracochłonne, ale bardzo smaczne. Podajemy je z wigilijnym czystym barszczem.

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • szklanka suszonych prawdziwków
  • cebula
  • 2-3 łyżki oleju pieprz, sól
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka oliwy
  • sól
  • woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyć i namoczyć grzyby, ugotować, posiekać.

  • Kapustę ugotować, osączyć, posiekać.

  • Posiekaną cebulę przesmażyć na oliwie, dodać kapustę i grzyby, dusić razem przez pół godziny.

  • Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować. Wycinać szklanką krążki, nakładać farsz i sklejać.

  • Osoloną wodę doprowadzić do wrzenia. Uszka gotować przez trzy minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.