Ser camembert zapiekany w cieście: przepis na imprezową przystawkę

2021-03-29
Ser camembert zapiekany w cieście
Autor: photos.com Zapiekany ser camembert - oryginalna przystawka na karnawałowe party.
łatwy
20 min
4

Ser camembert zapiekany w cieście może okazać się wspaniałą przystawką na karnawałowe przyjęcie. Danie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Camembert można zastąpić serem typu brie, gouda czy mozarella. Możemy je smażyć w różnego rodzaju cieście, począwszy od naleśnikowego przez ciasto filo, zwykła panierkę czy ciasto francuskie. Smakują najlepiej z różnymi sosami (czosnkowy, pomidorowy) i z kieliszkiem wina.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie sera camembert (może być również brie)
  • ciasto filo
  • olej
  • pieprz
  • syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser dzielimy na sześć trójkącików.
  • Arkusz ciasta filo kroimy również na sześć kawałków, takiej wielkości, by można było w nie zawinąć trójkąciki serowe.
  • Pokrojony ser zawijamy szczelnie w ciasto.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy trójkąciki.
  • Posypujemy pieprzem.
  • Podajemy z syropem klonowym i rukolą.