Gruszkowy kompot z cynamonem: doskonały napój do obiadu

2021-03-29
Gruszkowy kompot: doskonały napój do obiadu
Autor: Shutterstock Kompot z gruszek ma delikatny smak i aromat
łatwy
45 min
4

Gruszkowy kompot z cynamonem to doskonały ciepły napój do obiadu. Świetnie smakuje także na zimno. 

Więcej owocowych kompotów do wypróbowania:

Śliwkowy kompot  z korzeniami

Jarzębinowy kompot

Aroniowy kompot

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 sztuki, około 1 kg, słodkich gruszek
  • 1,5 l wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii lub 1 paczka cukru wanilinowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • do smaku cukier trzcinowy albo miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obieramy, kroimy na cztery części i wyjmujemy gniazda nasienne.
  • Zalewamy wodą, dodajemy cynamon, wanilię lub cukier wanilinowy oraz rozmaryn i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotujemy na małym ogniu do chwili, gdy gruszki będą miękkie.
  • Przed podaniem kompot słodzimy, najlepiej już w dzbanku.