Gruszkowy kompot z cynamonem i rozmarynem: doskonały napój do obiadu

Gruszkowy kompot z cynamonem i rozmarynem: doskonały napój do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kompot z gruszek ma delikatny smak i aromat

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruszkowy kompot z cynamonem to doskonały ciepły napój do obiadu. Świetnie smakuje także na zimno. 

Składniki

  • 4 sztuki, około 1 kg, słodkich gruszek

  • 1,5 l wody

  • 1 laska cynamonu

  • 1 laska wanilii lub 1 paczka cukru wanilinowego

  • 2 gałązki rozmarynu

  • do smaku cukier trzcinowy albo miód

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki obieramy, kroimy na cztery części i wyjmujemy gniazda nasienne.

  • Zalewamy wodą, dodajemy cynamon, wanilię lub cukier wanilinowy oraz rozmaryn i doprowadzamy do wrzenia.

  • Gotujemy na małym ogniu do chwili, gdy gruszki będą miękkie.

  • Przed podaniem kompot słodzimy, najlepiej już w dzbanku.

Więcej owocowych kompotów do wypróbowania:

Śliwkowy kompot  z korzeniami

Jarzębinowy kompot

Aroniowy kompot

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0