Jak zrobić domowy kwas chlebowy - sprawdzony przepis na orzeźwiający napój z chleba razowego
2023-07-10
łatwy
20 min
10
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Orzeźwiający kwas chlebowy to idealny napój np. na gorące dni, jednak ten dostępny w sklepach często ma sztuczne dodatki - konserwanty i barwniki. Kwas możesz łatwo zrobić samodzielnie z chleba razowego i drożdży. Przetestuj nasz przepis na domowy kwas chlebowy!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg chleba razowego
- 5 l wody
- 0,5 dag drożdży (lub 1 dag)
- kilka łyżek cukru
- rodzynki do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb razowy pokrój na kromki i opiecz w piekarniku.
- Grzanki pokrusz, zalej 5 litrami ciepłej przegotowanej wody, dodaj drożdże (0,5 dag latem, 1 dag zimą) i cukier.
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni.
- Przecedź przez gęste sito, przelej do butelek, dodaj po kilka rodzynek, zakręć i przechowuj w lodówce (do 10 dni).
Beszamel: Lemoniada