Naleśniki ze szpinakiem

2021-03-29
jak-zrobic-nalesniki-ze-szpinakiem.jpg
Autor: photos.com Naleśniki ze szpinakiem podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym
łatwy
15 min
4

Łatwy przepis na naleśniki ze szpinakiem! Sprawdź, jak zrobić szybkie naleśniki ze szpinakiem, cebulą i żółtym serem. Puszyste i sycące, doskonale sprawdzą się na obiad lub kolację. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • Na nadzienie:
  • 80 dag szpinaku
  • 3 dag tłuszczu
  • 5 dag cebuli, sól
  • 4 dag sera tylżyckiego
  • 2 dag bułki tartej
  • 6 dag bułki tartej do panierowania
  • Na ciasto:
  • 2 jaja, sól
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 20 dkg mąki
  • skórka słoniny do smarowania patelni
  •  
  • 4 dkg tłuszczu do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak przebrać, odrzucić korzonki, opłukać, ugotować na osolonej wodzie. Odcedzić, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę.
  • Cebulę obrać, pokrajać w drobną kosteczkę, usmażyć na jasnozłoty kolor.
  • Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
  • Szpinak, cebulę, ser połączyć razem, wymieszać dokładnie, osolić, dodać 1 łyżkę tartej bułki.
  • Przyrządzić ciasto. Odłożyć 4-5 łyżek stołowych ciasta naleśnikowego.
  • Na usmażone naleśniki nakładać równo nadzienie. Zawinąć boki na 2-3 cm i przeciwne tak samo, złożyć na pół, żeby powstała „książeczka”, maczać w cieście naleśnikowym, osypać tartą bułeczką. Osmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron.
  • Usmażone naleśniki ułożyć na półmisku, opierając jeden o drugi. Naleśniki ze szpinakiem można podawać z sosem pomidorowym, koperkowym lub innym.