Naleśniki z kremem porowym

Naleśniki z kremem porowym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Spróbuj naleśników z kremowym nadzieniem z porów - palce lizać! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wielbicielom naleśników wszelkiego rodzaju proponujemy przepis na naleśniki z kremem z porów. Nadzienie jest delikatne, puszyste i aromatyczne, a z naleśnikiem smakuje wprost wybornie! Jeśli nie próbowałeś naleśników z porem, przygotuj je według poniższej receptury. Gwarantujemy, że będą to jedne z najlepszych wytrawnych naleśników, jakie jadłeś w życiu. 

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • szklanka mąki krupczatki
  • woda
  • tłuszcz do posmarowania patelni
  • Farsz:
  • 2 duże pory
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki tartego, ostrego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • starta gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypiorek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka wbić do naczynia, rozkłóć trzepaczką tak, aby białka całkowicie połączyły się z żółtkami. Dodać mąkę i dobrze wyrobić.

  • Gdy ciasto jest już zupełnie gładkie, bez grudek, dodać tyle wody, żeby nabrało odpowiedniej gęstości – powinno być rzadkie, lejące się. Usmażyć naleśniki. Do smażenia nie używać dużej ilości tłuszczu.

  • Pory starannie oczyścić – nacinając je wzdłuż i myjąc liść po liściu. Drobno pokroić, dusić z masłem przez kilka minut. Gdy będą miękkie dodać mąkę i – cały czas mieszając – wlać mleko. Całość zagotować.

  • Dodać sok z cytryny, przyprawy i pozostałe składniki. Gotować jeszcze kilka minut. Odstawić z ognia i wystudzić.

  • Masę nałożyć na naleśniki, posypać tartym serem i zwinąć. Przed podaniem obsmażyć np. na maśle.