Jak przyrządzić wytrawny lub słodki tort naleśnikowy?

2021-03-29
Łucja Królikowska
Jak przyrządzić wytrawny lub słodki tort naleśnikowy?
Autor: Shutterstock Tort naleśnikowy można przyrządzić nie tylko słodki, ale także wytrawny z nadzieniem grzybowym lub szpinakowym. 
średni
30 min
4

Naleśniki lubi większość z nas. Można je jadać od śniadania do kolacji. Te na początek dnia najczęściej podajemy ze słodką masą serową albo dżemem. Na kolację bardziej odpowiednie są z nadzieniem wytrawnym - z soczewicy, szpinaku czy grzybów. Ale, gdy chcesz oczarować gości, podaj tort naleśnikowy.

Sekrety udanych naleśników

Naleśniki będą smaczniejsze i nie będą się rwały, jeśli po wymieszaniu ciasta odstawisz je na 30 minut do lodówki. Wtedy mąka dobrze wchłonie płyn, a podczas smażenia na naleśnikach nie będą się tworzyły bąble.


Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nalane na grzbiet łyżki spłynie, pokrywając ją jednak cienką warstwą. Takie ciasto da się szybko rozprowadzić na patelni.


Patelnia do naleśników powinna być spora (co najmniej 18 cm średnicy), z idealnie płaskim i grubym dnem.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • 700 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka kaszy manny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ugotowanego ryżu
  • 2 jajka na twardo
  • pieprz
  • tłuszcz do formy
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usmażyć 10-12 naleśników.
  • Oczyszczone, umyte, pokrojone pieczarki poddusić na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą i czosnkiem.
  • Dodać bułkę tartą, ryż, kaszę i posiekane jajka.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Naleśniki smarować farszem i układać jeden na drugim w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  • Na wierzchu ułożyć plasterki sera, zalać śmietaną, wymieszaną z żółtkami.
  • Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
  • Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Łucja Królikowska