Naleśniki amanta: deser z programu Ugotowani

Naleśniki amanta: deser z programu Ugotowani

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Słodkie muffinki z zaskakującym dodatkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki amanta: sama nazwa brzmi intrygująco, ale to nic w porównaniu ze smakiem, jaki ma ten wyjątkowy deser! Podajemy przepis z programu Ugotowani. Z kilku prostych składników przygotujesz pyszne ciasto naleśnikowe, które w połączeniu z sosem pomarańczowym i amaretto zyska niepowtarzalny smak!

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 200 ml wody gazowanej
  • 50 ml mleka
  • 2 kg pomarańczy
  • 15 dag masła
  • 50 ml amaretto
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, mleko i wodę wymieszaj dokładnie trzepaczką lub zmiksuj - tak zrobisz ciasto na naleśniki.

  • Wlewaj ciasto porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem. Każdy naleśnik smaż tylko dopóty, dopóki ciasto się nie zetnie.

  • Gdy usmażysz wszystkie naleśniki, zmieszaj na patelni pozostałe masło z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i amaretto.

  • Każdy naleśnik znów smaż kilka minut w tym sosie.

  • Tak przygotowane naleśniki możesz podać z odrobiną bitej śmietany lub polać czekoladą.

  • Ich intrygujący smak podkreśli jeszcze skórka pomarańczowa, której możesz użyć do dekoracji

Przepisy z tej kategorii