Orkiszowe naleśniki amerykańskie z borówkami (bezmleczne)

Orkiszowe naleśniki amerykańskie z borówkami (bezmleczne)

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bezmleczne naleśniki amerykańskie w swych puszystym wnętrzu skrywają soczyste borówki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na orkiszowe naleśniki amerykańskie z borówkami  możesz wykorzystać na deser lub śniadanie. Naleśniki są lekkie i bardzo pożywne. Najlepiej serwować je z syropem klonowym. Podajemy przepis na orkiszowe naleśniki w wersji bez mleka dla osób nietolerujących laktozy.

Składniki

  • 1,25 szklanka mleka sojowego wzbogaconego wapniem

  • 2 szklanki ekologicznej mąki orkiszowej jasnej typ 700

  • 2 jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżka cukru lub zamiennika cukru

  • 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego

  • 1 szklanka świeżych borówek

  • 5 łyżek oleju rzepakowego

  • Syrop klonowy do polania naleśników (opcjonalnie)

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki z wyjątkiem borówek zmiksuj lub ubij rózgą na jednolite ciasto.

  • Kiedy w masie podczas ubijania pojawią się pęcherzyki powietrza, wylewaj na rozgrzaną teflonową patelnię niewielką ilość ciasta, formując okrąg o średnicy kilkunastu centymetrów.

  • Kiedy ciasto urośnie, na wierzch naleśnika  wyłóż kilka borówek, a kiedy spód jest rumiany, za pomocą łopatki przewróć go i usmaż z drugiej strony.

  • Gotowe, ciepłe naleśniki polej syropem klonowym i posyp pozostałymi owocami borówki.

Ocena: 5