Naleśniki z truskawkami i serkiem waniliowym

Naleśniki z truskawkami i serkiem waniliowym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Naleśniki z truskawkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Naleśniki z truskawkami jeszcze nigdy nie były tak puszyste! Wypróbuj przepis na naleśniki z truskawkami i serkiem homogenizowanym. Sekretem delikatnego ciasta jest połączenie masy z ubitymi oddzielnie białkami. Wypróbuj ten sposób i delektuj się wyjątkowo subtelnym ciastem na naleśniki. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka (może być wymieszane z wodą - najlepiej gazowaną)

  • 1 łyżka cukru

  • olej do smażenia

  • Nadzienie:

  • 3 szklanki (ok. 0,5 kg) oczyszczonych truskawek

  • 30 dag serka homogenizowanego, np. waniliowego

  • cukier

  • Wierzch:

  • jogurt

  • śmietanka lub bita śmietana

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka oddziel od białek i wymieszaj je dokładnie (najlepiej mikserem) z pozostałymi składnikami.

  • Białka ubij na sztywno z łyżką cukru (wsyp ją dopiero pod koniec) i delikatnie połącz z naleśnikową masą. Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem.

  • Duże truskawki pokrój na mniejsze kawałeczki, małe zostaw w całości. Nakładaj nadzienie na środek każdego naleśnika. Możesz przedtem posmarować płatek posłodzonym serkiem. Nadzienie z serkiem będzie się lepiej trzymało niż z twarogiem.

  • Naleśniki zwijaj w ruloniki albo składaj w koperty. Polej np. jogurtem, a gdyby były mało słodkie, posyp cukrem pudrem lub zwykłym cukrem.

  • Uwaga! Jeśli nie ubijesz osobno piany, tylko wszystkie składniki ciasta zmiksujesz razem, naleśniki też będą smaczne, tyle że mniej pulchne.