Naleśniki z malinami

2021-03-29
Naleśniki z malinami
Autor: Archiwum Murator Naleśniki z malinami i twarożkiem
łatwy
20 min
4

Przepis na naleśniki z malinami i słodkim twarożkiem. Dodaj trochę gorzkiej czekolady, a naleśniki z malinami staną się prawdziwym rarytasem! Sprawdź, jak zrobić pyszne naleśniki z malinowym nadzieniem.

Malinowa pierś kurczaka z sałatką z awokado

Łosoś z sosem malinowym

Leniwe z musem malinowym

Pierożki ravioli nadziewane malinami

Sałatka z malinami i kozim serem

SKŁADNIKI

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 l mleka (lub pół na pół z wodą)
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru (do naleśników na słodko)
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 50 g roztopionego masła
  • masło do smażenia
  • Nadzienie:
  • twarożek
  • cukier
  • maliny
  • gorzka czekolada
  • 1 pojemniczek malin
  • brzoskwinie z puszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko (i wodę) roztrzepać z jajkami, dodając sól i ewentualnie cukier.
  • Wsypać przesianą uprzednio mąkę, wymieszać, na koniec dodać masło. Ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany.
  • Na patelni teflonowej roztopić trochę masła. Wlewać nieduże porcje ciasta (im naleśniki cieńsze, tym lepsze), rozprowadzając je równomiernie po dnie, i smażyć po obu stronach na złoty kolor.
  • Jeśli chcemy podać je wszystkie na raz, składajmy usmażone placuszki jeden na drugim i trzymajmy w średnio nagrzanym piekarniku do wysmażenia całego ciasta. 
  • Wykonanie nadzienia: wsypać do twarożku tyle cukru, by nadzienie było słodkie. Wrzucić umyte maliny i delikatnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną na drobne kawałki gorzką czekoladę.
  • Podawać naleśnik zwinięty, przyozdobiony pokrojonymi w ćwiartki brzoskwiniami z puszki i malinami.
Redakcja
więcej