Przepis na zapiekane awokado z jajkiem przepiórczym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Awokado zapieczone z jajkiem to pyszny sposób na doskonałe śniadanie w zdrowym stylu. Połówki awokado zapieczone z jajkiem prezentują się wyjątkowo efektownie. Idealnie pasują na śniadanie w dzień wolny do pracy lub na elegancką przystawkę na ciepło.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe awokado
- 4 jajka przepiórcze
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie powiększamy, usuwając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
- Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
- Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika. Podajemy na ciepło.