Świeże śledzie w cieście piwnym [przepis]

Świeże śledzie w cieście piwnym [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledzie w cieście piwnym to pyszna przekąska na każdą okazję

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Świeże śledzie w cieście piwnym bardzo dobrze odnajdą się wśród świątecznych potraw, ale również sprawdzą się w dzień powszedni. Jeśli chcesz podać oryginalne, pyszne danie, to przepis na śledzie w cieście piwnym jest dla Ciebie.

Składniki

  • 4 świeże sprawione śledzie
  • jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki piwa
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie umyj w środku i na wierzchu, odetnij płetwy, skrop sokiem z cytryny, posól i odstaw do lodówki na 30 minut.

  • Mąkę zmiksuj z piwem, jajkiem, szczyptą soli, pieprzu i papryki.

  • Śledzie zanurz w cieście i usmaż z obu stron na gorącym tłuszczu.