Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem: oszczędny przepis na wykorzystanie okrawków

Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem: oszczędny przepis na wykorzystanie okrawków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem to rewelacyjny przepis na wykorzystanie resztek. Często w lodówce mamy różne skrawki kiełbasy, wędzonego boczku, szynki, czy osamotnioną parówkę. Towarzyszą im skrawki żółtych serów. Warto te wciąż wartościowe produkty zamienić w chrupiące z wierzchu, kremowe w środku pyszne kotlety. Tak przyrządzone kotlety z ryżu oraz resztek wędlin i serów można podać na obiad lub kolację. W mądrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje!

Składniki

  • 300 g ryżu, czyli 3 woreczki

  • 150 g wędliny: szynki, kiełbasy, parówek, wędzonego boczku

  • 150 g żółtego sera, mogą być różne rodzaje

  • 2 jajka

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 mały pęczek natki pietruszki

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

  • Wędliny pokroić drobno. Ser zetrzeć na grubej tarce. Szczypiorek posiekać drobno. 

  • Wymieszać ryż z pokrojonymi wędlinami i startym serem, dodać szczypiorek, rozkłócone jajka i 4 łyżki tartej bułki. Wymieszać. 

  • Z masy formować kule, które spłaszczyć, aby uzyskać okrągłe kotlety.

  • Kotlety panierować w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc je z obu stron. 

  • Podawać z sosem jogurtowym. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6