Obłędne klopsy z piersi kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym

2021-03-29
Obłędne klopsy z piersi kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym
Autor: Shutterstock Klopsy można przygotować z dodatkiem cebuli lub pora. 
łatwy
30 min
4

Klopsy z piersi kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym to pyszne danie obiadowe. Delikatne klopsy drobiowe i pyszny śmietanowy sos z aromatem czosnku. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka lub filetu z indyka
  • 1 cebula lub 1 por, tylko biała cześć
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30% tłuszczu
  • 150 g twardego sera np. parmezanu, pecorino lub bursztynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić na plasterki, każdy lekko zbić tłuczkiem do mięsa, a następnie pokroić w paski, a te na kawałki.
  • Cebulę drobno posiekać. Jajko ubić ze szczyptą soli.
  • Mięso z piersi kurczaka wymieszać z posiekaną cebulą i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na dno formy do zapiekania wylać 1/3 tłustej śmietany.
  • Na śmietanie ułożyć jednakowej wielkości klopsy uformowane z mięsnej masy.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec 10-15 minut.
  • Do pozostałej śmietany dodać starty ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  • Wyjąć formę z klopsami, polać dokładnie śmietanowym sosem. Ponownie wstawić do piekarnik i piec jeszcze 15-20 minut.
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami i sałatą z winegretem.