Mielone w waflu: przepis na smażone kotlety wieprzowe

2021-03-29
Mielone w waflu: przepis na smażone kotlety wieprzowe
Autor: Shutterstock Soczyste kotlety mielone i ulubiona sałatka - niezrównana para
średni
40 min
4

Mielone w waflu to sprytny przepis na smażone kotlety wieprzowe. Nie ma w tym nic odkrywczego, ale to ciekawe rozwiązanie, który urozmaici naszą codzienną kuchnię. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Smażenie w waflu pozwala dodać do mięsa również grzyby i warzywa. Wypróbujcie i cieszcie się smakiem wybornych kotletów mielonych smażonych w waflu. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo–wołowego lub drobiowego
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 1 cebula średniej wielkości
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 duże, suche wafle lub kilka mniejszych
  • do panierowania: 6 łyżek tartej bułki i 2 jajka rozkłócone z 2 łyżkami wody
  • olej lub masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno pokroić, zeszklić na 1 łyżce tłuszczu. Ostudzić. 
  • Mięso mielone przełożyć do miski, dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą i jajko. Przyprawić mielonym pieprzem. Posolić, jeśli mięso nie zawierało soli. Wielu producentów soli mielone mięso, dlatego należy czytać etykiety. 
  • Wymieszać mięsną masę i odstawić na 20 minut do lodówki. 
  • Na waflu rozłożyć równą warstwę mięsa, przykryć drugim waflem, lekko docisnąć, pokroić na kwadraty, każdy kwadrat przekroić po przekątnej na trójkąty. 
  • Panierować w rozmąconych z wodą jajkach i bułce tartej.
  • Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
  • Podawać z sałatkami ze świeżych warzyw.