Mazurek makowo-kajmakowy: przepis na Wielkanoc [GALERIA]
2021-03-31
średni
60 min
4
Bardzo wykwintny mazurek makowo-kajmakowy dla wielbicieli ciast z makiem i kajmaku. Mazurek makowy wymaga trochę pracy przy przygotowaniu, ale to się opłaca ze względu na jego wyjątkowy smak.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto kruche (składniki na blachę o wym. 30x20 cm):
- 450 g mąki
- 300 g masła
- 10 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 żółtka
- Masa makowa:
- 200 g maku
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 100 ml miodu
- łyżka tartej bułki
- 1/4 szklanki mleka
- piana z białek
- 1/4 łyżeczki sody
- olejek migdałowy
- Kajmak:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto kruche: mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i żółtkami. Szybko wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce. Piec ok. 8 minut w temp. 180°C.
- Masa makowa: 200 g maku sparzyć, odsączyć na sicie i przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Utrzeć 3 żółtka ze 100 g cukru do białości. Dodać mak, 100 ml miodu wielokwiatowego, łyżkę tartej bułki, ¼ szklanki mleka, a na końcu pianę z białek, ¼ łyżeczki sody i olejek migdałowy. Lekko wymieszać i wlać na upieczone ciasto kruche. Zapiec w temp. 150°C. Gdy ostygnie, przybrać suszonymi morelami i kajmakiem.
- Kajmak: 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego gotować przez 4 godziny w garnku, tak aby były w całości pokryte wodą.