Mazurek makowo-kajmakowy: przepis na Wielkanoc [GALERIA]

Mazurek makowo-kajmakowy
Autor: Shutterstock Mazurek makowo-kajmakowy to pyszne połączenie lubianego maku oraz masy kajmakowej
średni
60 min
4

Bardzo wykwintny mazurek makowo-kajmakowy dla wielbicieli ciast z makiem i kajmaku. Mazurek makowy wymaga trochę pracy przy przygotowaniu, ale to się opłaca ze względu na jego wyjątkowy smak.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto kruche (składniki na blachę o wym. 30x20 cm):
  • 450 g mąki
  • 300 g masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  •  
  • Masa makowa:
  • 200 g maku
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 100 ml miodu
  • łyżka tartej bułki
  • 1/4 szklanki mleka
  • piana z białek
  • 1/4 łyżeczki sody
  • olejek migdałowy
  •  
  • Kajmak:
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto kruche: mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i żółtkami. Szybko wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce. Piec ok. 8 minut w temp. 180°C.
  • Masa makowa: 200 g maku sparzyć, odsączyć na sicie i przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Utrzeć 3 żółtka ze 100 g cukru do białości. Dodać mak, 100 ml miodu wielokwiatowego, łyżkę tartej bułki, ¼ szklanki mleka, a na końcu pianę z białek, ¼ łyżeczki sody i olejek migdałowy. Lekko wymieszać i wlać na upieczone ciasto kruche. Zapiec w temp. 150°C. Gdy ostygnie, przybrać suszonymi morelami i kajmakiem.
  • Kajmak: 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego gotować przez 4 godziny w garnku, tak aby były w całości pokryte wodą.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej