Napoleonka z dyniowym kremem: przepis na jesienny deser

Napoleonka z dyniowym kremem: przepis na jesienny deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Napoleonka z pysznym kremem budyniowym z dodatkiem dyni będzie smakowała dużym i małym. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowa napoleonka z dyniowym kremem to pyszny pomysł na uświetnienie podwieczorku w gronie rodziny lub przyjaciół. Ciasta z dodatkiem warzyw są nieco lżejszą formą klasycznych przepisów. Napoleonka będzie smakowała dużym i małym. Wypróbujcie przepis w sezonie na dynie i cieszcie się wybornym smakiem ciasta. 

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 5 czubatych łyżek puree z dyni

  • 2 szklanki mleka

  • 2 łyżki cukru

  • 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szklankę mleka wlewamy do rondelka, wbijamy do niego jajko, dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy dokładnie w trakcie doprowadzenia go do wrzenia.

  • Do pozostałej części mleka wsypujemy mąki i mieszamy je tak, aby nie było grudek, dolewamy do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.

  • Dodajemy dynię i mieszamy.

  • Gdy powstanie gęsty budyń możemy rondel zdjąć z gazu (ewentualnie, gdy budyń jest za rzadki możemy dosypać jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej).

  • Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, do lekkiego zrumienienia.

  • Ostudzone ciasto pokrywamy kremem budyniowo-dyniowym, przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

  • Schłodzoną napoleonkę kroimy na kwadraty. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Ocena: 5