Napoleonka z dyniowym kremem: przepis na jesienny deser
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Domowa napoleonka z dyniowym kremem to pyszny pomysł na uświetnienie podwieczorku w gronie rodziny lub przyjaciół. Ciasta z dodatkiem warzyw są nieco lżejszą formą klasycznych przepisów. Napoleonka będzie smakowała dużym i małym. Wypróbujcie przepis w sezonie na dynie i cieszcie się wybornym smakiem ciasta.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 czubatych łyżek puree z dyni
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szklankę mleka wlewamy do rondelka, wbijamy do niego jajko, dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy dokładnie w trakcie doprowadzenia go do wrzenia.
- Do pozostałej części mleka wsypujemy mąki i mieszamy je tak, aby nie było grudek, dolewamy do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.
- Dodajemy dynię i mieszamy.
- Gdy powstanie gęsty budyń możemy rondel zdjąć z gazu (ewentualnie, gdy budyń jest za rzadki możemy dosypać jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej).
- Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, do lekkiego zrumienienia.
- Ostudzone ciasto pokrywamy kremem budyniowo-dyniowym, przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Schłodzoną napoleonkę kroimy na kwadraty. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.