Domowe lody śmietankowe: bez gotowania, bez maszyny, bez jajek
Dieta bezglutenowa
Domowe lody śmietankowe nie wymagają gotowania, nie potrzebują maszynki do lodów, nie zawierają jajek. Wystarczą dwa składniki, by powstały niezwykle kremowe i smaczne lody dla każdego. Bazą emulgująca jest skondensowane słodzone mleko, natomiast bita śmietana napowietrza lody, dzięki czemu z łatwością uformujcie z nich zgrabne kulki. Wypróbujcie przepis na bezproblemowe lody śmietankowe, które mogą być bazą dla waszej kreatywności.
Jak zrobić lody owocowe?
Lody śmietankowe to baza, którą można dowolnie modyfikować dodając przyprawy, owoce, bakalie, czekoladę lub pralinki i wafelki. Aby uzyskać lody owocowe do masy dodajemy puree ze świeżych owoców i jednocześnie o tyle samo zmniejszamy ilość mleka oraz zwiększamy ilość śmietany, na koniec dodajemy 1 kieliszek czystej wódki lub spirytusu, który zniweluje powstawanie kryształków wody w soku owocowym.
Jak zrobić lody smakowe?
Dodając czekoladę, orzechy, chałwę czy ciasteczka zmniejszamy ilość śmietany na rzecz mleka słodzonego albo używamy śmietany o niższej zawartości tłuszczu (30% zamiast 36%).
SKŁADNIKI
- 400 ml (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego
- 500 ml śmietany 36% tłuszczu, schłodzonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę i mleko schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne.
- Śmietanę wlewamy do wysokiej miski lub misy robota planetarnego i ubijamy na średnio wysokiej mocy miksera do momentu, aż śmietana osiągnie taką gęstość, że na wierzchołku ubijaczki będzie się tworzyć tzw. miękki szczyt, czyli opadający wierzchołek.
- Bijemy śmietanę tylko do momentu opadających wierzchołków, nie na całkiem sztywno.
- Do ubitej śmietany wlewamy słodzone mleko skondensowane, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika. Pojemnik zakrywamy i zamrażamy lody minimum 6 godzin, najlepiej – przez noc.