Skrzydełka z kurczaka smażone w cieście maślankowym - superpyszne, chrupiące i niedrogie

2021-03-29
Skrzydełka w cieście maślankowym
Autor: Shutterstock Skrzydełka w cieście maślankowym to smaczne szybkie danie.
łatwy
30 min
4

Skrzydełka z kurczaka smażone w cieście maślankowym są chrupiące, a jednocześnie soczyste. Znakomite jako danie obiadowe lub przekąska. Są superpyszne i znakomicie sprawdzą się jako zamiennik dania z sieciowej restauracji.

Dieta godna polecenia! Kup >>>

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg skrzydełek
  • ostra i słodka mielona papryka
  • olej do smażenia
  •  
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka oprószyć mieloną papryką i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Składniki ciasta dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka, jednolita, dość gęsta masa.
  • Skrzydełka dokładnie obtoczyć w cieście i smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym oleju ok. 5 min z każdej strony.