Papryka - jak kupować paprykę? Jakie smaki mają poszczególne rodzaje papryki?
Papryka to bardzo smaczne i aromatyczne warzywo, z którego można przyrządzić prawdziwą kulinarną ucztę. Jest twarda, a jednocześnie bardzo chrupka i świeża, dlatego doskonale nadaje się do podgryzania. Jak kupować paprykę?
Spis treści
Jak kupować i przechowywać paprykę?
Kupując paprykę, wybieramy te twarde sztuki. Miękka skórka świadczy o tym, że papryka była zerwana jakiś czas temu i nie jest świeża. Skórka nie powinna być też pomarszczona. Paprykę należy przechowywać w lodówce w plastikowej torebce, by zapobiec utracie wilgoci.
Jakie rodzaje papryki występują w Polsce?
Kujawianka - ma czerwone, kuliste owoce.
Trapez - papryki są soczyste, koloru ciemnoczerwonego i dużych rozmiarów. Warzywo ma słodki smak.
Delphin - owoce tej odmiany mają kolor zielony lub mocno czerwony, są duże. Jest to papryka gruntowa.
Hajduczek - odmianę tą charakteryzują małe papryczki, które mają barwę ciemnozieloną lub ciemnoczerwoną. Papryka, szczególnie ciemnoczerwona jest słodka. Odmiana jest gruntowa.
Kier - papryki mają kolor ciemnoczerwony albo ciemnozielony, są średnich rozmiarów. Warzywo zawiera w sobie sporą ilość witaminy C i ma słodki smak.
Jantar - jest odmianą o pomarańczowoczerwonym kolorze strąków. Warzywa mają stożkowaty kształt. Papryka posiada słodki smak.
Ożarowska - papryka występuje w barwach ciemnoczerwonych lub ciemnozielonych, jest słodka.
Jupiter - papryki są duże, czerwone i smaczne.
Tabasco - papryczki tej odmiany są niewielkie i mają ostry, zdecydowany smak.
Scotch Bonnet - papryka o ostrym, pikantnym smaku i żółtej albo pomarańczowej barwie.
Jalapeno -papryka ma jasnoczerwony kolor, jest ostra i średniej wielkości.