Mrożenie pomidorów: jak zamrozić pomidory na zimę i jak je potem rozmrażać?
Pomidory warto po prostu zamrozić na zimę. Wtedy najbardziej tęsknimy za ich świeżym smakiem. Zamiast śpiewać piosenkę "Addio pomidory" z repertuaru Kabaretu Starszych Panów, można sięgnąć po zamrożone latem pomidory! Sprawdź jak to zrobić.
Spis treści
- Mrożone pomidory
- Jak mrozić pomidory w całości?
- Jak rozmrażać pomidory?
- Mrożony mus pomidorowy
- Galeria: Co zrobić z pomidorów na zimę - 13 smacznych i prostych przepisów na przetwory
Mrożone pomidory
Nic nie zastąpi smaku mięsistego i soczystego pomidora w letni dzień. Jednak długie miesiące zimy pozwalają nam za nimi mocno zatęsknić. Warto więc pomidory zamrozić - chociaż nie użyjemy ich potem do kanapek czy nie zjemy tak po prostu, to możemy je przecież ugotować, usmażyć lub upiec.
Jak mrozić pomidory w całości?
W sezonie, gdy pomidory są najtańsze, warto kupić ich większą ilość. Przed zamrożeniem należy je starannie umyć i osuszyć. Nie trzeba ich obierać ze skórki. Wystarczy spakować pomidory do torebek foliowych (można każdego osobno) i włożyć do zamrażarki. Dobra opcja jest ułożenie niewielkich pomidorów na tacy, zamrożenie ich, a następnie przełożenie do woreczków. Dzięki temu pomidory nie skleją się i będzie je łatwo rozdzielić przed rozmrożeniem.
Jak rozmrażać pomidory?
Po wyjęciu też trzeba zachować odpowiednie procedury. Zamrożonego pomidora najlepiej wymyć pod strumieniem ciepłej wody, aby łatwiej ściągnąć z niego skórkę. Po wymyciu trzeba go odłożyć na jakieś 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Potem można go użyć według uznania. Zamrożone pomidory można przechowywać maksymalnie przez 12 miesięcy.
Dodatkowy sprytny trick na mrożenie pomidorów znajdziecie pod filmem ⇓
Mrożony mus pomidorowy
Dobrym sposobem na zamrożenie pomidorów jest przygotowanie z nich musu i zamrożenie go w tej formie. Zamrożone tak pomidory to świetna baza do zup i sosów. Jak to zrobić:
- Pomidory umyć, sparzyć i obrać.
- Pomidory pokroić i zblendować.
- Musem pomidorowym napełnić niewielkie pojemniczki: na przykład tacki do kostek lodu czy niewielkie silikonowe foremki do babeczek.
- Mus zamrozić. Gdy już zetnie się na lud można go wyjąc z foremek i przełożyć do woreczka strunowego - tak zajmie mniej miejsca.
- Gdy potrzebujesz - wyciągasz odpowiednia ilość pomidorowych kostek.