Nutella z daktyli - przepis na zdrowy krem czekoladowy

Nutella z daktyli - przepis na zdrowy krem czekoladowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nutella z daktyli to znakomity odpowiednik kremu czekoladowego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Nutella z daktyli - cudownie słodka, aksamitna, rozpływająca się w ustach, a jednocześnie zdrowa. Czy to możliwe? Owszem! A do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie ma na co czekać, czas przygotować zdrowe słodkości.

Składniki

  • 1 szklanka suszonych daktyli

  • 0,5 szklanki mleka (może być roślinne)

  • 3 łyżki kakao niskotłuszczowego

  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc, żeby zmiękły.

  • Miękkie daktyle odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy z mlekiem na dużych obrotach kilka minut.

  • Następnie dodajemy kakao i zmielone orzechy i mieszamy jeszcze chwilę na gładką masę.

  • Przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

tip dnia

Do przygotowania nutelli z daktyli można użyć dowolnego rodzaju mleka lub napoju roślinnego. Szczególnie polecamy owsiane lub migdałowe, ale warto wypróbować różne opce i wybrać ulubioną. Podobnie jest z orzechami, można użyć laskowych, migdałów, nerkowców lub... nie dodawać ich wcale. I tak będzie pysznie.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3