Przepis na truskawki: truskawkowy kompot z rabarbarem

Przepis na truskawki: truskawkowy kompot z rabarbarem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kompot truskawkowo-rabarbarowy to  obowiązkowa pozycja w wiosennym menu

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Tradycyjny przepis na truskawki, czyli kompot truskawkowy. Przygotowanie kompotu jest niezwykle proste. Potrzebne są nam ładne i świeże truskawki, których w okresie letnim jest pod dostatkiem. Truskawki dobrze komponują się w połączeniach z innymi owocami. Domowy kompot truskawkowo-rabarbarowy to orzeźwiający i zdrowy napój, idealny na upalne dni.

Składniki

  • truskawki

  • rabarbar

  • woda

  • cukier w ilości 40 dag na każdy litr wody

  • goździki do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw oczywiście myjemy owoce: truskawki i rabarbar. Wszystkie truskawki dokładnie płuczemy, szczególnie zwracając uwagę na piasek. Wyrzucamy owoce nadgniłe, nawet pojedyncza truskawka może popsuć smak kompotu. Ważna jest kolejność czynności - najpierw myjemy, a potem usuwamy szypułki, gdyż owoce wchłaniają wodę, przez co stają się mniej słodkie.

  • Tak przygotowane owoce wrzucamy do wody i stawiamy na gaz. Twardsze owoce (tu rabarbar) muszą być dodawane jako pierwsze, gdyż ich czas gotowania jest dłuższy od miękkich truskawek.

  • Garnek podgrzewamy do momentu zagotowania się wody, po czym wyłączamy gaz. Kompot z truskawek nie powinien się dłużej gotować, aby owoce się nie rozgotowały i nie porozpadały.

  • Na końcu dodajemy odrobinę cukru (jeśli kompot jest za mało słodki), do smaku możemy dodać goździki i cynamon.

tip dnia

Proporcje truskawek do ilości wody w kompocie  mogą być różne, są uzależnione od naszych upodobań. Im więcej truskawek, tym kompot będzie bardziej aromatyczny. Optymalne proporcja: od pół do kilograma truskawek wzwyż na jeden litr wody.