Kompot z suszonych owoców - jak zrobić kompot z suszu?
Kompot z suszu owocowego w większości polskich domów to nieodzowny składnik wigilijnego menu. Poza wybornym smakiem ma także właściwości korzystne dla naszego przewodu pokarmowego. Związki zawarte w suszonych śliwkach i jabłkach oraz rozpuszczalny w wodzie błonnik ułatwiają trawienie różnorodnych pokarmów świątecznego stołu. Warto przygotować kompot z suszu nie tylko ze względów tradycyjnych, ale także zdrowotnych. Choć przypomnieć należy, że kompot z suszonych śliwek i jabłek pito już zapewne na dworze Mieszka I. Sprawdź, ja zrobić wigilijny kompot z suszonych owoców i uracz nim swoją rodzinę. Poczuj się jak, król lub królowa nie tylko serc, ale także żołądków swoich najbliższych.
Kompot z suszu jest bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Przyspiesza perystaltykę jelit, a wszystko to, co w okresie świątecznym ułatwia trawienie jest na wagę złota. Ponadto kompot z suszu, dzięki owocom, zawiera witaminy (C, A, B1, B2, E), żelazo, potas oraz węglowodany.
Polecamy wigilijne kompoty:
Grzaniec na wigilię:
Grzane wino z pomarańczą - jak zrobić?
Imbirowy grzaniec z sokiem malinowym
Świąteczne likiery i nalewki:
Co to jest egg-nog? Kto go pije?
Nalewka zimowa na rumie, winie, miodzie i z przyprawą do piernika
Nalewka pomarańczowa na Boże Narodzenie - szybki przepis
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- suszone śliwki, morele i gruszki (ewentualnie figi)
- laska cynamonu
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 5 goździków
- cukier lub miód do słodzenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce należy opłukać, odsączyć, a następnie zalać przegotowaną wodą. Powinny się namaczać przez dwie-trzy godziny.
- Warto dodać też cytrynę i pomarańczę. Najpierw sparzmy je, następnie kroimy w plasterki i wrzucamy do rozmoczonych owoców. Dosmaczamy cynamonem (kawałek kory) i goździkami.
- Gotujemy kompot przez około 30 minut na małym ogniu. Na koniec słodzimy kompot – według uznania - cukrem albo miodem.