Jak zrobić kluski kładzione? Sprawdzony przepis na proste kluski obiadowe
2022-07-27
łatwy
20 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kluski kładzione są tanie, bo przygotowane z najprostszych i dostępnych dla każdego składników. Są też łatwe do zrobienia i uniwersalne. Można je zjeść jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Sprawdź, jak zrobić kluski kładzione - podajemy dobry przepis na kluski kładzione łyżką.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 5 dag tłuszczu
- 1 cebula
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do głębokiego naczynia przesiać mąkę, wbić jajka, wlać 1 szklankę wody i roztopione masło. Posolić. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką lub mikserem. Odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.
- W garnku zagotować osoloną wodę i metalową łyżką, maczaną w wodzie, kłaść wąskie kluski na wrzątek lub odcinać porcje ciasta łyżką. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować 3-5 minut.
- Wyjmować łyżką cedzakową. Przelać zimną wodą i odstawić na chwilę, aż nieco przeschną.
- Cebulę obrać, drobno pokroić, zarumienić na tłuszczu i polać każdą warstwę klusek. Można także polać je zrumienionym masłem bez cebuli.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Polecamy także przepisy na inne domowe kluski:
Szpecle - niemieckie kluski kładzione: przepis na oryginalne "spätzle"
Lane kluski - klasyczny przepis