Kiełbasa smażona z jabłkami i cebulą

Kiełbasa smażona z jabłkami i cebulą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kiełbasa smażona z jabłkami i cebulą to pomysł na proste danie obiadowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kiełbasa z jabłkami to pomysł na szybki obiad ze składników zawsze będących pod ręką lub sycące śniadanie w niemieckim stylu. Danie, choć proste, jest niezwykle aromatyczne. Świetnie smakuje z ziemniakami i pikantną surówką.

Składniki

  • 0,5 kg kiełbasy

  • 4 winne jabłka

  • 2 duże cebule

  • 1 łyżeczka majeranku

  • szczypta mielonego jałowca

  • 1 łyżka smalcu

  • 1 łyżeczka masła

  • szczypta cukru

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiełbasę podzielić na porcje, natrzeć jałowcem i ponacinać ukośnie z obu stron, usmażyć na smalcu. Przełożyć do garnka.

  • Jabłka i cebulę obrać i pokroić w plasterki, usmażyć na pozostałym po smażeniu kiełbasy tłuszczu.

  • Dodać masło, sól i majeranek, wymieszać i przełożyć do kiełbasy. Smażyć razem, aż jabłka zmiękną.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4