Fantastyczny kalafior po królewsku - z pieczarkami i migdałami

Fantastyczny kalafior po królewsku - z pieczarkami i migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kalafior po królewsku smakuje obłędnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kalafior po królewsku, podany z duszonymi pieczarkami i podsmażonymi na maśle migdałami, to wyjątkowa przystawka lub danie główne. Smakuje rewelacyjnie. Tak podanego kalafiora polubią nie tylko miłośnicy tego warzywa.

Składniki

  • 1 kalafior

  • kilka pieczarek

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka migdałów pokrojonych w paski

  • sól i pieprz

  • cukier

  • 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej, posolonej i posłodzonej wody. Gotować 20 minut bez przykrycia.

  • Rozgrzać masło na patelni i przyrumienić na nim migdały. Zdjąć migdały i na masło wrzucić umyte i pokrojone w plastry pieczarki.

  • Gdy pieczarki się podsmażą oprószyć je mąka i podlać wywarem z kalafiora, zagotować i przyprawić solą i pieprzem.

  • Sos wylać na półmisek, wyłożyć na niego osączonego z wody kalafiora. Po wierzchu posypać migdałami.

  •  

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0