Marchewka z groszkiem -przepis na zasmażaną jarzynkę na ciepło
2022-02-21
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Marchewka z zielonym groszkiem zasmażana to ulubiona jarzyna na ciepło Polaków. Marchewka z groszkiem o subtelnym maślanym smaku doskonale pasuje do mielonych kotletów. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Jest prosta w przygotowaniu. Używając mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem zrobicie ją jeszcze szybciej.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej (ale to już będzie nieco inny smak)
- cukier, sól oraz czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę z groszkiem włożyć do garnka, dolać wody tylko tyle, by przykryła warzywa, lekko posolić i gotować około 15 minut.
- Na patelni rozpuścić masło. Gdy zrobi się płynne dodać mąkę i mieszać smażąc przez 1 minutę.
- Zasmażkę wlać do gotującej się marchewki z groszkiem. Mieszać przez cały czas, aby nie zrobiły się grudki.
- Gdy marchewka z groszkiem zagotuje się ponownie, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, zdjąć z ognia i podawać.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?