Jak zrobić masę makową do makowca? Co dodać do maku?

Jak zrobić masę makową do makowca? Co dodać do maku?

Autor Zdjęcia: photos.com

Dobrze przygotowana masa makowa to najważniejszy składnik wigilijnego makowca

Makowiec, strucla makowa czy też makownik - to ciasto najchętniej pieczemy zimą, zwłaszcza na Boże Narodzenie. Zamiast kupować kota w worku (nigdy nie wiadomo, ile jest maku w "gotowcu"), chociaż raz w roku lepiej je upiec samemu. Sekret udanego makowca tkwi w nadzieniu makowym. Jak samodzielnie zrobić pyszny makowiec?

W makowcu ważne są proporcje między masą makową a ciastem – ta pierwsza powinna dominować.

Jak zrobić masę makową do makowca krok po kroku?

  • Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny.

  • Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie. Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za rzadka (jeśli jest, zagęszcza się ją kaszą manną lub bułką tartą).

  • Masę słodzi się miodem. To najbardziej pracochłonny etap, ale kiedyś ucierano mak w makutrze, czyli glinianej misie z karbowanym środkiem.

Jakie bakalie dodać do maku?

O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały czy pokrojone figi.

Jeśli makowiec będą jeść tylko dorośli, masę można wzbogacić kieliszkiem rumu lub wiśniami z nalewki (oczywiście bez pestek).

Gotowa masa makowa - czy jest smaczna? Czy warto kupić?

W sprzedaży są makowe półprodukty ułatwiające pracę. Mak już zmielony pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Kupując go, trzeba koniecznie sprawdzić datę przydatności do spożycia. Mak można bowiem przechowywać do roku w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w firmowym opakowaniu. Z powodu dużej ilości tłuszczu łatwo jełczeje.

Dostępne są też gotowe masy makowe ( w puszkach). Oprócz zmielonego maku zawiera rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i cukier.