Wieprzowina w śmietanie z piekarnika po gruzińsku

Wieprzowina w śmietanie z piekarnika po gruzińsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wieprzowina w śmietanie z piekarnika to pyszny sposób na mięso po gruzińsku. Bo jak się okazuje Gruzini nie tylko słyną ze smacznych szaszłyków, ale także z zapiekanych mięs. 

Składniki

  • 1 kg wieprzowej szynki lub łopatki 

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry

  • sól i pieprz do smaku

  • 200 ml śmietany 18% tł

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa lub grubą kostkę.

  • Kawałki łopatki wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawić na 3 godziny do lodówki.

  • Wyjąć z lodówki, wymieszać ze śmietaną i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez 45-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa.

  • Wieprzowinę po gruzińsku podawać z pieczonymi ziemniakami i surówkami o wyrazistym smaku.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6