Pikantny kalafior duszony z mielonym mięsem

Pikantny kalafior duszony z mielonym mięsem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kalafior i mielone mięso na ostro

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantny kalafior duszony z mielonym mięsem to jedno z tych sprytnych dań, które możesz zrobić z mięsa mielonego używając jedynie patelni. Wbrew pozorom danie robi się bardzo szybko. Wystarczy zacząć od zagotowania w czajniku wody, która będzie potrzebna do podgotowania kalafiora. Potem wszystko dzieje się już bardzo szybko. Pikantny smak uzyskasz dawkując ostrą paprykę. To proste i pyszne danie w stylu curry pokocha cała twoja rodzina. 

Składniki

  • 1 kalafior

  • 3 cebule

  • 3 łyżki oleju

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego

  • 3 łyżeczki przyprawy curry

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • 4 łyżki tłustej śmietany lub mała puszka pełnotłustego mleczka kokosowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody przez 10-12 minut.

  • Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na maśle, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj mielone mięso i smaż do zrumienienia.

  • Dopraw przyprawą curry i ostrą papryką. Smaż jeszcze 5 minut.

  • Dodaj śmietanę lub mleczko kokosowego, zagotuj.

  • Podawaj z ryżem. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1