Pikantny kalafior duszony z mielonym mięsem

2021-03-29
Pikantny kalafior duszony z mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Kalafior i mielone mięso na ostro
łatwy
30 min
4

Pikantny kalafior duszony z mielonym mięsem to jedno z tych sprytnych dań, które możesz zrobić z mięsa mielonego używając jedynie patelni. Wbrew pozorom danie robi się bardzo szybko. Wystarczy zacząć od zagotowania w czajniku wody, która będzie potrzebna do podgotowania kalafiora. Potem wszystko dzieje się już bardzo szybko. Pikantny smak uzyskasz dawkując ostrą paprykę. To proste i pyszne danie w stylu curry pokocha cała twoja rodzina. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki tłustej śmietany lub mała puszka pełnotłustego mleczka kokosowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody przez 10-12 minut.
  • Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na maśle, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj mielone mięso i smaż do zrumienienia.
  • Dopraw przyprawą curry i ostrą papryką. Smaż jeszcze 5 minut.
  • Dodaj śmietanę lub mleczko kokosowego, zagotuj.
  • Podawaj z ryżem.