Paprykowa karkówka z ryżem z piekarnika

Paprykowa karkówka z ryżem z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny schab karkowy z ryżem przygotowany w piekarniku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kawałki schabu karkowego zapieczone razem z ryżem w pysznym paprykowym sosie to wyborne danie na rodzinny posiłek. To prawdziwa blacha obfitości dla całej rodziny. Paprykowa karkówka to świetny pomysł na wykorzystanie w sezonie soczystej papryki oraz paprykowej pasty ajvar. Pyszności!

Składniki

  • 700 g schabu karkowego

  • 1 papryka czerwona lub żółta

  • 1 cebula

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka płynnego miodu

  • 2 łyżki ostrego ajvaru

  • 1 kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy uniwersalnej

  • 0,75 l wody

  • 200 g ryżu

  • sól, pieprz i słodka papryka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik w trybie turbo obiegu do temperatury 210°C.

  • Paprykę umyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka.

  • Mięso pokrój na plastry, a następnie w paski lub na kawałki.

  • W formie do pieczenia ułóż paprykę, cebulę i mięso. Posyp solą, pieprzem i papryką w proszku. Polej olejem i miodem. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.

  • Rozpuść kostkę bulionową w 0,75 l gorącej wody, dodaj ajvar i wymieszaj. Do naczynia w którym piecze się mięso dodaj suchy ryż, wlej uzyskany płyn. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C i piecz kolejne 30 minut.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9